SJGYblog

A mikrohitelről röviden
2015/05/07

Magyarországon a vállalkozói mikrohitel - az Európán kívüli gyakorlattal szemben - nem, vagy nemcsak a szegények finanszírozási formája, sokkal inkább egy kedvező feltételekkel rendelkező speciális hitel azon piac- és életképes, ám nem bankképes vállalkozások számára, melyeket a pénzügyi szféra nem tud (vagy nem kíván) finanszírozni.

Mikrohitel nem egyenlő a mikrovállalkozásoknak nyújtott hitellel

A mikrohitel nemcsak az önfoglalkoztatóvá válás, az alkalmazotti léttől történő elszakadás, vagy éppen a munkanélküliségből való kitörés egyik fontos eszköze, de a piac- és életképes működő mikrovállakozások egy kedvelt finanszírozási formája is. Mivel a magyar gazdaságban a legfeljebb 9 főt foglalkoztató, max. 2 millió EUR éves árbevételt produkáló vállalkozások túlsúlyban vannak, ezért az ennek a vállalkozói körnek szánt pénzügyi, tanácsadási, mentorálási, oktatási és egyéb segítségnyújtás a gazdaság fejlesztésének és dinamizálásának, sőt, a szürkegazdaság fehérítésének is az eszköze.

A mikrofinanszírozás elsősorban azon a területen elengedhetetlen, ahol a mikrovállalkozások igényeit a kereskedelmi bankok és / vagy takarékszövetkezetek – forráshiány, kockázatkerülés, vagy egyéb indokok miatt – nem tudják kielégíteni. Kimondatlanul ugyan, de a mikrohitel egyik részcélja, hogy a támogatás eredményeként a mikrovállalkozások mihamarabb megerősödjenek, új munkahelyeket teremtsenek, ezt követően pedig a hitelintézetek tudatos, a jogaikra és pénzügyi lehetőségekre odafigyelő ügyfeleivé váljanak.

Miért jobb, mint egy átlagos banki hitel?

A hazai vállalkozói mikrohitelekre általánosan jellemző a kedvezményes kamatozás, valamint a díjtalan elő- vagy végtörlesztés (ez alól kivétel volt anno a Kombinált Mikrohitel); ennek, valamint az alacsony havi törlesztőrészleteknek köszönhetően a mikrohitelből finanszírozott beruházás a banki hitelnél gyorsabb és / vagy könnyebben tervezhető projektmegtérülést eredményez.

A magyarországi Helyi Vállalkozói Központoknál (megyei vállalkozásfejlesztési alapítványoknál) elérhető mikrohitelek feltételeiről a https://www.sjgy.hu/palyazatok/mikrohitel oldalon bővebb információ található.