SJGY

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb hírei

Nemzeti Agrárgazdasági KamaraA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfőbb célja, hogy a magyarországi mezőgazdaság teljes vertikumát egységesen és nem utolsó sorban hatékonyan képviselje, tagjait naprakész és pontos információkkal lássa el. A NAK - a meglévő tanácsadói hálózatra támaszkodva - egységes rendszerben fogja össze a tájékoztatást, a szaktanácsadást, valamint az egyéb mezőgazdasági kiegészítő szolgáltatásokat (érdekvédelem, minőségbiztosítás). A kamara szerint (is) hazánkban az agrárgazdaság az az ágazat, ami összefogás esetén az egyik sarokpontja lehet a gazdaság fejlődésének és a vidék megújulásának.


Amennyiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb pályázati és támogatási hírei felkeltették érdeklődését, kérdése lenne valamely aktuális pályázattal kapcsolatban, keressen bizalommal; a Kapcsolat link alatt megtalálja elérhetőségeimet.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb hírei

Az értékesítési adatok szerint az utóbbi években egyre több üdítőital, gyümölcslé és ásványvíz fogy Magyarországon. Régóta vita tárgya az alkoholmentes italokkal bevitt energia, ezen belül is a hozzáadott cukor mennyisége. Vajon a fogyasztói szokások beilleszthetők az egészséges életmódba?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt!” sorozat keretében zöldség- és gyümölcsfeldolgozás témában szervezett gyakorlati napokat a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Konzervtechnológiai Tanszékén. A kamara által finanszírozott program 2019. április 12-13-án zajlott le, ahol a kezdő csoport tagjai ismerkedhettek meg az első modul programjaival.

A hazai tejágazatot veszélyeztető olcsó szlovák tartós tejek ügyében jelenleg is vizsgálat folyik. Ha bebizonyosodik a jogsértés, az érintett cég megfelelő arányú szankcióra számíthat – írta a Magyar Hírlap a parlament honlapján olvasható agrárminiszteri válaszra hivatkozva.

Magyarországon 2018-ban mintegy 1100-féle  engedélyezett növényvédő szer volt forgalomban, amelyből a gyomirtó szerek aránya volt a legnagyobb – többek között ezt is tartalmazza az AKI friss összesítése.

Április 22-én világszerte a Föld napját ünneplik, amelynek során kiemelt figyelmet kap a bolygó természeti környezetének megóvása. Ehhez az agrárium a megújulóenergia-források használatával járulhat hozzá. A magyarországi mezőgazdaságban egyre inkább teret nyer a nap-, a szél-, a geotermikus energia, illetve a biomassza alkalmazása.

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehetővé teszi.

A magyar bioágazat kutatást, ellenőrzést végző és érdekképviseletet ellátó szakmai szervezetei, valamint a biogazdálkodók értékelték a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét április 18-án.

Hosszú távon meghatározó, jelentős fejlesztések zajlanak a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél. Nóniuszok, fogathajtás, ügetőlovak, kukoricavetőmag-termesztés, tehenészeti telep, középfokú agráriskola – komplex gondolkodással tervezik a jövő Mezőhegyesét. A tulajdonos állam elvárása világos: öt éven belül hazánk legjobb, tíz éven belül Európa egyik legjobb gazdasága legyen. Pap István Tibor vezérigazgatóval beszélgettünk.

Magyarország népességarányosan a termőföldben gazdagabb országok közé tartozik, ugyanakkor a föld minősége az ország tájegységei között és azon belül is nagyon változatosan oszlik meg.

Vajon milyen gazdasági oka lehetett annak, hogy ennyire olcsó volt a szlovák tej a Pennyben, ami ellen a NAK is fellépett? Mint oly sok élelmiszeripari sztorinál, itt is érdemes Kínát figyelni – írta elemző összeállításában az Index.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara