SJGY

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb hírei

Nemzeti Agrárgazdasági KamaraA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfőbb célja, hogy a magyarországi mezőgazdaság teljes vertikumát egységesen és nem utolsó sorban hatékonyan képviselje, tagjait naprakész és pontos információkkal lássa el. A NAK - a meglévő tanácsadói hálózatra támaszkodva - egységes rendszerben fogja össze a tájékoztatást, a szaktanácsadást, valamint az egyéb mezőgazdasági kiegészítő szolgáltatásokat (érdekvédelem, minőségbiztosítás). A kamara szerint (is) hazánkban az agrárgazdaság az az ágazat, ami összefogás esetén az egyik sarokpontja lehet a gazdaság fejlődésének és a vidék megújulásának.


Amennyiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb pályázati és támogatási hírei felkeltették érdeklődését, kérdése lenne valamely aktuális pályázattal kapcsolatban, keressen bizalommal; a Kapcsolat link alatt megtalálja elérhetőségeimet.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb hírei

A szabolcsi almafeldolgozó cég jelezte, a következő héten újra napirendre venné az áregyeztetést a termelőkkel. A gazdák addig is folytatják a tiltakozást.

A tartós meleg miatt idén a csemegeszőlő is két-három héttel hamarabb érik, így a piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben megtalálható a hazai áru. A csemegeszőlő-termesztésben a legnépszerűbb fajta a saszla.

Növekszik az igény az alkalmi és idénymunkásokra. Az idei első félévben az agráriumban 94 ezer ember helyezkedett el átmenetileg – írta a pénteki számában a Magyar Idők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatására hivatkozva.

Egy nemzetközi kutatócsoport feltárta a búza genetikai állományát, ami megnyitotta az utat jóval táplálóbb és az éghajlathoz jobban alkalmazkodó búzafajták nemesítése, a gabonaallergiában szenvedők életminősége javítása előtt. A kutatásban magyar tudós is részt vett.

A víz korlátozott erőforrás az Európai Unióban, illetve területének egyharmada vízstresszel küzd. Ezért az Európai Bizottság a szennyvíz újrafelhasználását javasolja.

Átadták az országos jégkármérséklő rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai hátteret. Az eseményen az is kiderült, hogy május óta komolyabb jégkárokat előztek meg a talajgenerátorok által kibocsátott ezüst-jodidok.

Ha tippelni kellene, milyen zöldségféléből fogyaszt a legtöbbet a hazai fogyasztó, a legtöbben valószínűleg a burgonyára fogadnának – és nyernének is. A táplálkozási ajánlások, illetve a közétkeztetési rendelet éppen ezért a többi zöldség fogyasztását próbálja növelni.

Várhatóan nagyobb termést takaríthatnak be a hazai csemegekukorica-termesztők. Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a termelésben, mind a fagyasztott- és konzervkésztermékek exportjában Európában.

A visegrádi országok szigorúbb fellépést szorgalmaznak a tisztességtelen forgalmazói magatartásokkal szemben. Az uniós szabályozás elfogadása segíthet a jövőben megakadályozni az olyan helyzetek kialakulását, amely jelenleg a magyar almatermelőket érinti.

A 2017. májustól 2018. áprilisig tartó 12 hónapban a magyar háztartások költése nem növekedett a kényelmi termékeknek számító feldolgozott és fagyasztott zöldség kategóriák esetében.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara