SJGY

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb hírei

Nemzeti Agrárgazdasági KamaraA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfőbb célja, hogy a magyarországi mezőgazdaság teljes vertikumát egységesen és nem utolsó sorban hatékonyan képviselje, tagjait naprakész és pontos információkkal lássa el. A NAK - a meglévő tanácsadói hálózatra támaszkodva - egységes rendszerben fogja össze a tájékoztatást, a szaktanácsadást, valamint az egyéb mezőgazdasági kiegészítő szolgáltatásokat (érdekvédelem, minőségbiztosítás). A kamara szerint (is) hazánkban az agrárgazdaság az az ágazat, ami összefogás esetén az egyik sarokpontja lehet a gazdaság fejlődésének és a vidék megújulásának.


Amennyiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb pályázati és támogatási hírei felkeltették érdeklődését, kérdése lenne valamely aktuális pályázattal kapcsolatban, keressen bizalommal; a Kapcsolat link alatt megtalálja elérhetőségeimet.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb hírei

A nem megfelelően alkalmazott rágcsálóirtó szerek miatt ismét ragadozómadarak pusztultak el Magyarországon, ezért a Magyar Madártani Egyesület (MME) felhívja a gazdák figyelmét arra, hogy az előírásokat betartva, csak zárt térben vagy zárt etetőállomásban használják a mérgező készítményeket.

Immár nyolcadik alkalommal jelent meg a mezőgazdaságban tevékenykedők szakmai információszerzési szokásait és preferenciáit vizsgáló AgroStratéga elemzés. A gazdálkodók pedig hasznosnak vélik az adatokat.

A frissen végzett hallgatók körében is fejleszteni kell a digitális ismerteket. Ezért indult el az Agrovirtus elnevezésű egyetemi agrárverseny, amelynek jelenleg a selejtezője zajlik.

Magyar banki részvétellel jött létre az első európai vízügyi pénzalap, amely többek között a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hatékonyabb vízfelhasználását segítő technológiákat kíván finanszírozni.

Élelmiszer-adományokkal megrakott kamionok haladtak át Budapesten az élelmezési világnap alkalmából, hogy az élelmiszerrel való pazarló bánásmódra és az egészséges étrend fontosságára hívják fel a figyelmet.

Számos hibát feltárt a NÉBIH tavaszi hobbivirágvetőmag-ellenőrzési sorozata. Az 50 megvizsgált közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok.

Egy új, veszélyes inváziós faj, a homoki prérifű egyre jelentősebb hazai elterjedését vizsgálják a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Debreceni Egyetem (DE) Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

A tojást és a tojástermelést övező tévhitek, előítéletek eloszlatása és a fogyasztás ösztönzése érdekében kampányt indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tojásszövetség. Utóbbi ezen kívül hosszú távú stratégiát is készít.

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt a lengyelekkel. A francia almatermesztők a lengyel olcsó alma miatt panaszkodnak – írta a hvg.hu.

A Budapesten sorra kerülő Víz Világtalálkozón ezúttal a víz három drámájával (sok, kevés, szennyezett) foglalkoznak a szakemberek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára kiemelten fontos, hogy az eseményen víz- és az élelmiszerbiztonsági szempontból is konszenzusos és kedvező javaslatok, ajánlások, elhatározások szülessenek.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara