SJGY

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb hírei

Nemzeti Agrárgazdasági KamaraA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfőbb célja, hogy a magyarországi mezőgazdaság teljes vertikumát egységesen és nem utolsó sorban hatékonyan képviselje, tagjait naprakész és pontos információkkal lássa el. A NAK - a meglévő tanácsadói hálózatra támaszkodva - egységes rendszerben fogja össze a tájékoztatást, a szaktanácsadást, valamint az egyéb mezőgazdasági kiegészítő szolgáltatásokat (érdekvédelem, minőségbiztosítás). A kamara szerint (is) hazánkban az agrárgazdaság az az ágazat, ami összefogás esetén az egyik sarokpontja lehet a gazdaság fejlődésének és a vidék megújulásának.


Amennyiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb pályázati és támogatási hírei felkeltették érdeklődését, kérdése lenne valamely aktuális pályázattal kapcsolatban, keressen bizalommal; a Kapcsolat link alatt megtalálja elérhetőségeimet.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb hírei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett, négy éve működő országos jégkármérséklő rendszer a mezőgazdaság mellett a lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is óvja. Ez a rendszer az egyik pillére az agrárkormányzat által 2012 óta kiépített mezőgazdasági kockázatkezelési rendszernek, amely Európa legjobbjai közt van. A jégesőkárok elleni védekezés Európában egyedüliként Magyarországon zajlik országos szinten, amelynek finanszírozása az Agrárminisztérium segítségével a kárenyhítési alapból történik. E forrásból évente legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít a tárca a NAK számára, így hosszú távra biztosítja a működtetést. Fenntartása nem igényel több termelői befizetést, miközben az utólagosan kifizetett kárenyhítési összegeket csökkenti. A rendszerrel a jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le!

2021. 

A Külföldi Piacra Lépés nevű ismeretterjesztő online konferencia 2021. november 24-én került megrendezésre a Portfolio.hu szervezésében, az EXIM (Magyarország Hivatalos Exporthitel-Ügynöksége) és a HEPA (Magyar Exportfejlesztési Ügynökség) támogatásával. A konferencia célja a kis- és középvállalkozások (kkv-k) elindulásának támogatása a globális piacok irányába.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Díszkertész alosztálya a BKM FŐKERT kertészeti divízióval együttműködve, szakmai konferenciát szervez „GAZDÁLKODJUNK OKOSAN ZÖLDFELÜLETEINKKEL" címmel.

A december 31-ig tartó szlovén elnökség prioritásai közé tartozik a nemzetközi kereskedelmet illetően többek között, hogy a tagok megállapodásra jussanak a Tanácson belül a jövőbeli kereskedelmi stratégiáról. Biztosítsa a kilépési megállapodás, az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás, valamint a minősített információk cseréjére és védelmére vonatkozó biztonsági eljárásokról szóló megállapodás megfelelő végrehajtását.  A Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) összefüggésben az elnökség folytatja az EU erőfeszítéseit a szabályokon alapuló többoldalú kereskedelmi rendszer megerősítésére és a szervezet reformjára. Törekszik a kereskedelem- és befektetési politika legfontosabb kétoldalú, regionális és horizontális dossziéinak kezelése, valamint a hasonló gondolkodású partnerekkel való együttműködés megerősítésére törekvés. Prioritást fog élvezni az Egyesült Államokkal való partnerség megerősítése és egy igazságosabb, szabályokon alapuló gazdasági kapcsolat kialakítása Kínával (előrehaladás a tavaly év végén Brüsszel által Kínával kötött befektetési megállapodás ratifikációs folyamatában). Célja, hogy nyomon kövesse a meglévő megállapodások végrehajtását, és dolgozni fog a Mexikóval és a Mercosurral való megállapodás aláírási folyamatának előrehaladásán. Figyelemmel kíséri az Ausztráliára és Új-Zélandra fókuszáló folyamatban lévő tárgyalásokat, valamint a Chilével kötött megállapodás frissítését, és dolgozni fog az Indiával, az afrikai kontinenssel és az afrikai országokkal való együttműködés elmélyítésén.

Rövid Ellátási Lánc (REL) témában szervez szakmai napot a NAK Somogy Megyei Szervezete a MATE Kaposvári Campusán, valamint

Permakultúrás gazdálkodásról szervez szakmai napot a NAK Somogy Megyei Igazgatósága a MATE Kaposvári Campusán, melyre

2021. november 23-án, kedden 17 órai kezdettel „Mezővizes aktualitások – öntözésfejlesztés” címmel online szakmai rendezvényt tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád megyei Igazgatósága.

Az ESZ-95-ös benzin és a 2710 20 11 KN-kódú dízelgázolaj hatósági árazása miatt

A vállalati, az államigazgatási és a pénzügyi szféra csúcselőadóit vonultatja fel az idei Agrárszektor Konferencia, amelyet december 9-10-én rendez meg Siófokon a Portfolio Csoport. A kétnapos rendezvényt Nagy István agrárminiszter nyitja meg.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara