SJGY

Horizont Európa keretprogram hírek

Horizont EurópaA Horizont Európa az Európai Unió (EU) kiemelt jelentőségű, kulcsfontosságú kutatási és innovációs finanszírozási programja 2021 és 2027 között. A keretprogram célja az éghajlatváltozás kezelése, az EU versenyképességének növelése, valamint segíteni az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérését. Az előző, Horizont 2020 elnevezésű programhoz képest a Horizont Európa keretprogramban 30%-kal több forrás áll rendelkezésre az európai kutatásokra, fejlesztésekre és innovációra, valamint a legfontosabb társadalmi kihívások kezelésére. Az új program megkönnyíti az együttműködést és egyben erősíti a kutatás és az innováció hatását az uniós szakpolitikák kidolgozása, támogatása és végrehajtása terén; nemcsak munkahelyeket teremt, de egyben lökést is ad az ipari versenyképességnek és optimalizálja a beruházási hatást.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal)nemcsak részt vesz a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia előkészítésében és közreműködik annak megvalósításában, de egyben az uniós társfinanszírozásban megvalósuló programok zárását követően, kutatás-fejlesztésre és innovációra fordított forrásai tekintetében felmerülő egyes feladatok ellátásában is. Ezen felül rész vesz a hazánknak nyújtott külföldi támogatások kutatás-fejlesztési és innovációs célú felhasználásában és koordinálásában, illetve közreműködik az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs céljainak elérésében, így különösen a kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramok (mint amilyen a Horizont Európa is) hazai feladatainak ellátásában (az NKFI Hivatal részletes feladatai a 344/2019. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályozza)Amennyiben a Horizont Európa legfrissebb pályázati és támogatási hírei felkeltették érdeklődését, kérdése lenne valamely aktuális pályázattal kapcsolatban, keressen bizalommal; a Kapcsolat link alatt megtalálja elérhetőségeimet.


A Horizont Európa keretprogram és az NKFI Hivatal legfrissebb hírei

A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok-, a kutatással-, fejlesztéssel-, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények-, a kamarák-, a műszaki és természet-tudományi egyesületek-, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek ill. szövetségek vezetőit, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék (terjesszék fel) GÁBOR DÉNES-díjra azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő magyar (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket, - akik itthon, vagy határainkon túl - a természettudományos szakterületek valamelyikén:

A „Fókuszterületi innovációs projektek támogatása” című, 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ kódszámú Pályázati Felhívás módosításra került az alábbiak szerint:

A legfrissebb intézeti egység, a Richter Tanszék célja olyan innovatív ismeretek átadása a graduális és posztgraduális képzésen tanulóknak, amely a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés aktuális kérdéseit, tudásbázisát is magába foglalja – hangzott el a Szenátusi Teremben tartott ünnepélyes tanszéki értekezleten. A képzést olyan előadók tartják, akik maguk is aktív résztvevői az alkalmazott gyógyszeripari kutatásoknak, részt vettek új gyógyszerjelöltek azonosításában.

Tízmilliárd forintra emelt tőkealappal megalakult az Óbudai Egyetem kockázati tőketársasága, az Obuda Uni Venture Capital amelynek révén, az egyetemi innovációk finanszírozási lehetőségei projektenként akár 300 millió forintig terjedhetnek - jelentette be Prof. Dr. Kovács Levente rektor az intézmény tanévnyitóján. Mint fogalmazott: kiemelt céljuk, hogy egy erőteljes startup-kultúra honosodjon meg az Óbudai Egyetemen. Olyan innovációs ökoszisztéma, amelynek részei az egyetemhez most csatlakozó középiskolák, a megemelt tehetséggondozó, ösztöndíjak, a megerősített szakkollégiumok. Ezeket egészíti ki az Innováció Menedzsment Doktori Iskola elindítása és a hazai viszonylatban egyedülálló, jelentős anyagi bázisa révén valós támogatást nyújtani tudó kockázati tőketársaság - tette hozzá a rektor.

2023. szeptember 29-én, a BME OMIKK Könyvtáraula épületében (1111 Budapest, Budafoki út 4–6.) a Kutatók Éjszakája keretein belül 16:00 órától 23:00 óráig a Magyar Innovációs Szövetség standjai is megtekinthetőek lesz. A látogatók megismerkedhetnek a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia kiváló döntős projektjeivel, valamint friss információkat szerezhetnek a 33. OTIO kapcsán.

Budapest, 2023. szeptember 16. – Brüsszelben mérte össze tudását 37 ország legtehetségesebb fiatalja a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén, melyre a Magyarországot képviselő diákokat a Magyar Innovációs Szövetség delegálta.

Az NKFI Alapból meghirdetett 2022-1.2.4-EUREKA pályázati felhívás kitöltő programja 2023. szeptember 22-től  a  www.palyazat.gov.hu oldalról elérhető „Pályázati e-ügyintézés” felületen. A beadási határidő 2023. október 16-án 16.00 óra.

A 2021-1.1.1-IPARJOG kódszámú pályázati felhívás célja a szellemi alkotások hazai, és/vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló tevékenységek támogatása.

A 2020-1.1.3-IPARJOG kódszámú pályázati felhívás célja a szellemi alkotások hazai, és/vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló tevékenységek támogatása.

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Forrás: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal