SJGY

Horizont Európa keretprogram hírek

Horizont EurópaA Horizont Európa az Európai Unió (EU) kiemelt jelentőségű, kulcsfontosságú kutatási és innovációs finanszírozási programja 2021 és 2027 között. A keretprogram célja az éghajlatváltozás kezelése, az EU versenyképességének növelése, valamint segíteni az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérését. Az előző, Horizont 2020 elnevezésű programhoz képest a Horizont Európa keretprogramban 30%-kal több forrás áll rendelkezésre az európai kutatásokra, fejlesztésekre és innovációra, valamint a legfontosabb társadalmi kihívások kezelésére. Az új program megkönnyíti az együttműködést és egyben erősíti a kutatás és az innováció hatását az uniós szakpolitikák kidolgozása, támogatása és végrehajtása terén; nemcsak munkahelyeket teremt, de egyben lökést is ad az ipari versenyképességnek és optimalizálja a beruházási hatást.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal)nemcsak részt vesz a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia előkészítésében és közreműködik annak megvalósításában, de egyben az uniós társfinanszírozásban megvalósuló programok zárását követően, kutatás-fejlesztésre és innovációra fordított forrásai tekintetében felmerülő egyes feladatok ellátásában is. Ezen felül rész vesz a hazánknak nyújtott külföldi támogatások kutatás-fejlesztési és innovációs célú felhasználásában és koordinálásában, illetve közreműködik az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs céljainak elérésében, így különösen a kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramok (mint amilyen a Horizont Európa is) hazai feladatainak ellátásában (az NKFI Hivatal részletes feladatai a 344/2019. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályozza)Amennyiben a Horizont Európa legfrissebb pályázati és támogatási hírei felkeltették érdeklődését, kérdése lenne valamely aktuális pályázattal kapcsolatban, keressen bizalommal; a Kapcsolat link alatt megtalálja elérhetőségeimet.


A Horizont Európa keretprogram és az NKFI Hivatal legfrissebb hírei

Az Asia-Europe Foundation (ASEF) ezúton kéri fel együttműködésre a 18-35 év közötti fiatal akadémikusokat, diplomatákat, szakembereket és hallgatókat, az "Ázsia–Európa Tudományos és Technológiai Diplomáciai Jelentés" kidolgozására.

A Mobileheroes Gobal Awards a legrégebb óta futó tajvani technológiai verseny, melyet 2002 óta támogat a tajvani kormány és iparági partnerek (például chipgyártók, távközlési szolgáltatók, berendezésgyártók, rendszerintegrátorok, platformszolgáltatók és angyalbefektetők/accelerátorok).

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar fizikus által vezetett Kutatási Kiválósági Tanács közösen dolgozik azon, hogy új alapokra helyezze a hazai kutatásfinanszírozást. A tudományos kutatásokat csaknem négy évtizede támogató OTKA-programot a legkiválóbb nemzetközi sztenderdek alapján megújítva, Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) néven hirdettük meg május 14-én.

A 2021-1.1.1-IPARJOG kódszámú pályázati felhívás célja a szellemi alkotások hazai, és/vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló tevékenységek támogatása.

A 2020-1.1.3-IPARJOG kódszámú pályázati felhívás célja a szellemi alkotások hazai, és/vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló tevékenységek támogatása.

Kutatócserét és kutatástámogatási munkatársak nemzetközi cseréjét támogató pályázatok: ERA Talents és MSCA Staff Exchanges.

A HorizontPéntek10 webinársorozat az NKFIH Horizont Európa NCP csapat heti rendezvénye, melyen a Horizont Európa keretprogram érdekes témáiról, aktuális felhívásairól nyújtunk áttekintést, gyakorlati ismereteket minden héten.

Az innováció szó hallatán sokan csak a technológiai újításokra gondolnak, pedig ennél sokkal többről van szó: a jövőnk formálásáról, az életszínvonalunk emelkedéséről, a hosszú és egészséges élet kulcsáról. Ennek szellemében Magyarország innovációs teljesítményének növelését tűzte zászlójára a Neumann János Program, amely összekapcsolja a kutatókat, az egyetemeket, a piacot és a vállalkozásokat, amit a legkönnyebben egyfajta randiként képzelhetünk el, ahol a tökéletes párokat keresik. A részletekről a hazai kutatási és innovációs szakpolitika két kulcsszereplőjét kérdeztük. Az index.hu 2024. május 17-i cikke.

Digitális átállás és robotika a fenntartható mezőgazdaságban (Digital Transformation and Robotics in Sustainable Agriculture)

Az esemény későbbi időpontban kerül megtartásra.

Forrás: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal